Overslaan naar inhoud

Het effect van het Rode Zee conflict op jouw carbon footprint

Hoe wijzigingen in scheepvaartroutes door geopolitieke spanningen de ecologische impact van importproducten kan beïnvloeden

Eerder schreven we over de recente aanvallen van Houthis op containerschepen in de Rode Zee, waarna rederijen besloten om voorlopig niet meer door de Rode Zee en het Suez-kanaal te varen. Containercarriers als MSC, Maersk, CMA CGM en Hapag-Lloyd zullen nu de veel langere route langs Kaap de Goede Hoop varen; een bijna twee weken langer durende reis. Wat doet dit met de carbon footprint van jouw producten?

Lees ook


Het Rode Zee conflict

Recente aanvallen door de Houthi-rebellen in Jemen hebben de containercarriers ertoe doen besluiten om niet meer via de Rode Zee en het Suez-Kanaal te varen.

Lees meer

Langere routes, grote impact

De noodgedwongen omleidingen rondom Kaap de Goede Hoop verlengen de reistijd van schepen aanzienlijk. Deze extra reistijd leidt tot een hoger brandstofverbruik per transporteerde container. Deze toename in brandstofverbruik heeft directe gevolgen voor de CO2-uitstoot. Een langere vaarroute betekent immers meer verbrande fossiele brandstoffen en daarmee een hogere uitstoot van broeikasgassen.

Verhoogde carbon footprint van producten

De extra CO2-uitstoot die voortkomt uit de langere scheepvaartroutes verhoogt de ecologische voetafdruk van elk product dat over deze routes wordt vervoerd. Voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en het verminderen van hun milieu-impact, is dit een zorgwekkende ontwikkeling. Het benadrukt de complexiteit van het balanceren tussen logistieke efficiëntie en milieubescherming in de wereldwijde handel.

Een voorbeeld

Als voorbeeld nemen we een schoen van duurzaam schoenenmerk dat publiceert over hun carbon footprint: All-birds

Dit voorbeeld dient als een rekenvoorbeeld en heeft niet direct betrekking op het merk; het dient enkel ter illustratie van de impact van de langere vaarroute.


Bron: All Birds

We gaan voor nu uit van de volgende (hypothetische) gegevens:

container type:

20GP container, volume 28m³

inhoud:

3.500 paar schoenen

route:

Qingdao - Rotterdam 20.323 km

carbon footprint:

950 kg CO2

De route langs Kaap de Goede Hoop is 11.112 km langer dan de route via het Suez-kanaal en de Rode zee. Dat is een toename van ruim 54% in afstand. 

Hoewel er meer factoren van invloed zijn op de uitstoot van het schip, zoals de snelheid, type schip, weersinvloeden en stroming -om er maar een paar te noemen-, kunnen we er in dit rekenvoorbeeld uitgaan van een toename van de carbon footprint van 54%, ofwel 513 kg CO2 per container extra. Wanneer wij dit zouden delen door het aantal schoenen in de container (3.500 paar), dan zou dit neerkomen op ongeveer 0.15 kg CO2 extra per paar. Voor de schoenen uit het voorbeeld zou dit een toename van CO2 uitstoot betekenen van 2%.

2% op 3.500 paar schoenen is niet veel, maar wel als je bedenkt dat dit voor alle producten kan gelden die uit Azië worden geïmporteerd die nu langs de Kaap de Goede Hoop moeten varen. 

Conclusie

De recente omleidingen in de scheepvaart benadrukken de complexiteit van onze geglobaliseerde supply chains en de impact die ze hebben op het milieu. Terwijl de wereld worstelt met de uitdagingen van klimaatverandering, wordt het steeds belangrijker om de milieu-impact van onze handelspraktijken onder de loep te nemen en te streven naar duurzamere alternatieven. Als bewuste importeurs en consumenten is het onze verantwoordelijkheid om niet alleen te kijken naar de kosten en efficiëntie, maar ook naar de bredere ecologische gevolgen van onze keuzes, zoals in dit geval bij de gevolgen van het Rode Zee conflict.

Geïnteresseerd in duurzaam importeren uit Azië en het verkleinen van de ecologische voetafdruk?

Neem contact op met Westwood Sourcing voor advies en ondersteuning bij het vinden van milieuvriendelijkere importoplossingen. 


Deel deze post
Archiveren
Het Rode Zee conflict: Een nieuwe Suez-kanaal crisis in de maak?
Hoe recentelijke spanningen het importeren uit Azië kan beïnvloeden