Overslaan naar inhoud

Duurzaam kleding importeren uit Azië: Van bron tot winkel

Een compleet overzicht van de lange reis van kleding

Achter elk kledingstuk dat we dragen, schuilt een complexe reis die begint bij de bron en eindigt in onze garderobes. Deze blog neemt je mee door de diverse stadia van de supply chain van kleding, met een focus op duurzaam kleding importeren uit Azië.

a tractor is driving through a field of cotton

1. Grondstoffenwinning en -productie

De reis van een kledingstuk begint met de grondstof. Dit kan natuurlijke vezels zoals katoen, wol, of zijde zijn, of synthetische materialen zoals polyester of nylon. De productie van deze materialen heeft grote invloed op het milieu. Zo vereist de productie van katoen aanzienlijke hoeveelheden water en pesticiden. Katoen wordt veelal verbouwd in landen als India, de Verenigde Staten en China. Voor wol kijken we naar Australië en Nieuw-Zeeland, terwijl synthetische materialen zoals polyester voornamelijk in China worden geproduceerd.

2. Garenspinning en stofproductie

Na de grondstoffenwinning volgt het spinnen van garen en de productie van stof. Grote textielfabrieken in China, India en Pakistan transformeren deze grondstoffen tot de basis voor kleding.

3. Ontwerp en prototype

Het ontwerpen van kleding vindt wereldwijd plaats, vaak in modehoofdsteden zoals New York, Londen, Parijs en Milaan. Hier worden de eerste prototypes en ontwerpen gecreëerd. Deze fase is cruciaal voor het bepalen van de look en feel van het kledingstuk.

4. Massaproductie

Eenmaal goedgekeurd, gaat het ontwerp in massaproductie. Dit vindt meestal plaats in fabrieken waar arbeiders de stukken snijden, naaien en afwerken. De arbeidsomstandigheden in deze fabrieken zijn vaak onderwerp van discussie, waarbij de nadruk ligt op eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden. Productie is vaak in handen van landen met lagere productiekosten. Denk aan Bangladesh, Vietnam, Indonesië, Myanmar en wederom China. Deze landen zijn gespecialiseerd in grootschalige productie van kleding.

Lees meer:


lit candles

Diwali: Het Festival van Licht en de effecten op het importeren uit India

In dit artikel we verkennen wat Diwali inhoudt en wat de implicaties zijn voor het importeren uit India.

Lees meer

5. Kwaliteitscontrole en export

Voordat de kleding naar internationale markten wordt verzonden, ondergaat ze strenge kwaliteitscontroles. Zodra ze deze fase doorstaan, worden de kledingstukken geëxporteerd naar verschillende landen.

6. Distributie en retail

Na aankomst in het land van bestemming wordt de kleding verdeeld naar magazijnen en retaillocaties, of rechtstreeks naar de consument gestuurd.

7. De rol van de consument

De reis eindigt niet bij de aankoop; de manier waarop consumenten zorg dragen voor en uiteindelijk hun kleding recyclen of weggooien, speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid van de kledingindustrie. Consumenten beïnvloeden de supply chain met hun aankoopbeslissingen en de manier waarop ze met kleding omgaan na aankoop. Maar er ligt hier ook een verantwoordelijkheid bij de importeur en retailer om bijvoorbeeld te zorgen voor inleverpunten en inleveren te stimuleren.

Conclusie

De supply chain van kleding is een complex systeem dat vele stadia omvat. Als consumenten en bedrijven bewuster worden van de impact van deze processen, kunnen we stappen zetten naar een duurzamere toekomst voor de mode-industrie.

Wil je meer weten over duurzaam kleding importeren uit Pakistan of India?

Neem contact op met Westwood Sourcing voor deskundige begeleiding en ondersteuning bij duurzaam kleding importeren uit Pakistan of India. 


Deel deze post
Archiveren
Circulariteit in de kledingindustrie: De toekomst van mode
De revolutie van circulaire mode